Att springa bergslopp i Franska alperna!

av Pernilla

Funkar det med höghöjdsträning? Nej, jag tror inte att det är så enligt vetenskapen. Men att vi upplever hög höjd på olika sätt är ju helt klart. Jag, Tobbe och Alicia återvände till La Plagne i sommar igen för att jag skulle deltag i tävlingen ‘runt sjöarna’. En bergig halvmara med 2100 höjdmeter.

Vi som tränar i Skåne miljö ligger ju lite efter om man uttrycker sig milt! Jag för min del har backtränat i St Hans och det är ju egentligen väldigt beundransvärt när man jämför med de som bor och lever i tävlinsmiljön. Borde man inte införa handicap som i golfen? Är man uppväxt och tränat i rätt miljö får man ett visst poäng – vore inte det mer rättvist?

Nåväl, jag var väl förberedd (hade dock missat en hel del av mina tempopass…). Jag hade genomför mitt träningsprogram (med lite undantag, se ovan), dock lite annorlunda den här gången. Nu hade jag lagt till en 2 timmars daglig snabb promenad i 1.5 år med stigande vikt i ryggsäcken. Till detta en del stavgång med ovanstående vikt i backe (plus att vi har en bostad 5 trappor upp utan hiss)– det gjorde susen! Jag sprang i mål på 45 min snabbare tid samt att jag ställde mig frågan: ” är detta rätt mål, skall inte jag fortsätta?”

Tävlingsbanan i La plagne är backig såklart med två toppar som man skall passera. Vädret var ovanligt kallt för säsongen, vilket passade mig fint! (sprang en halvmara i Spanien i maj som jag upplevde mycket varm, då var det en för tiden sval dag där också – runt 27 grader, men solen är så stark!). Vi startade med 10 grader, men redan på första toppen hade det sjunkit till 4 grader. De som sprang i t-shirt eller linne frös nog. Jag hade korta tights och vår fantastiska klubbjacka, Gores löparjacka och en ryggsäck som värmde en hel del. Dimman låg också tät runt topparna viket gjorde det hela lite mer spännande. Leden var dock alltid välmarkerad och jag sprang aldrig ensam, så risken att springa fel var minimal.

Arrangörerna bjöd på en vätskekontroll utefter banan, annars var man självförsörjande så en ryggsäck var nästan tvunget. Speciellt om man ville ha med mobilen och ett reservplagg då vädret slår om snabbt. Vantar hade jag inte med men det hade verkligen varit skönt.

All info om tävlingen finns på engelska och kommunikationen med arrangörererna går att göra på engelska, så detta är en lätt tävling att anmäla sig till om man inte kan franska. Bra boende finns också i närheten av startområdet uppe på berget vilket är mysigt. En del restauranger och affärer är också öppna.

Kolla gärna hemsidan för mer info och inspiration http://www.la-plagne.com/en/summer/summer-holidays.html