IM France

High score på IM France

av Markus

Vad kallar man egentligen ett lopp där man gått nästan hela maran?

Walk over, walk about, promenadseger? Fast det sista funkar nog bara om man vunnit (high score räknas inte som vinst)

På sätt och vis blev det en vinst: allt gick som planerat!

Och planen var att göra en riktig semestertävling: ta det lugnt, äta och dricka gott, titta på utsikten och träffa folk.

IMF.palmerTriathlon bland palmer

Anledningen till att jag anmälde mig överhuvudtaget var att få igång långdistansträningen som varit sporadisk de senaste åren. Med skador till och från har jag inte fått till någon sammanhängande träning som grund för diverse tävlingar. Helst skulle jag vilja ha en sådan grundform att jag kan ställa upp i ultralopp i löpning, långdistans triathlon eller längre cykeltävlingar utan alltför mycket formtoppning eller för mycket förberedelser. Då skulle man ha total frihet över säsongen och kunna välja och vraka bland tävlingar efter humör. Med familj, jobb och slumpens inverkan på livet, har jag svårt att lägga upp planer som sedan håller säsongen igenom och då får man planera för detta.

Och har man haft ett längre uppehåll så gäller det att hitta en tävling som gör att träningen inför den även kan användas till annat sen. Ironman France har en massa backar och för att komma runt och ha kul under tiden, behövs mycket cykelträning. Cykelträningen bygger en schysst kondis, bra benstyrka och är ganska skonsam mot leder. Alltså perfekt om man inte tränat så mycket på senare tid! Med cykelträningen som grund så kan man sen bygga på med löpning och även simning om vädret är för dåligt för att cykla i. Planen fungerade hyfsat bra även om cykelmängden förstås inte blev så hög som planerat och jag fortfarande inte har förstås hur Pose-tekniken (som ju ska leda till ”fast and injurie free running” :-) ska gå till. Måste vara en av världens minst smidiga personer.

Tävlingen då?

Kanon!

Bra arrangerat, massor av funktionär vid alla tidpunkter, poliser i varenda korsning och en känsla av att det var storslaget!

Som vanligt gick simningen i ett töcken, svårt att hitta rätt bland bojarna som snyggt smällte in i mina medtävlandens badmössor (samma oranga färg). Följde efter grupper av andra som inte heller hittade och ibland så simmade folk (och jag) åt alla möjliga håll. Vid första bojen där det var dags för en 90-graders sväng så kom jag från ett håll där jag inte ens behövde svänga… Resten av simningen gick likadant, snett och bitvis ganska trångt. Kunde ändå slappna av och när det var dags att kliva upp så kändes det som vi just hade börjat. Riktigt salt vatten som brände i näsa och svalg, men det drabbade inte bara mig.

IMF.vaxling

Växlingsområdet

Väl ut på cyklingen var det riktigt nice! Fint väder, fina vägar och otroliga utsikter! Hade läst på banprofilen och visste ungefär när de långa backarna skulle dyka upp och försökte anpassa matintag efter detta. Tack vare att Pär och Tobbe kört ett par år tidigare så hade jag fått en del tips om att äta och dricka regelbundet även i branta uppförsbackar. Och backar blev det! Den längsta var 21km med en snittlutning på närmare 7 procent. Hade faktiskt skoj hela vägen upp och låg i omkörningsfilen det mesta av tiden. Blev tokigt varmt i en del av serpentinerna som förstås låg mitt i solen och där stod luften helt stilla. Belöningen på cyklingen kom strax efter mil 12 då en 4 mil lång nedförsbacke satte igång och sedan var man strax i växlingen igen. Blev förvånad under cyklingen hur många som körde med värsta tempoutrustningen och täta hjälmar. Och hur fort folk vågade köra utför! Såg 4-5 ambulanser på vägen ner så en del borde hållt igen mer.

Löpningen var inte min grej denna dag. Kände mig oförskämt pigg efter cyklingen men så fort jag tog ett par löpsteg på strandpromenaden så tog det stopp. Pulsen skenade, svetten rann och hela jag stannade. Det var en fin sommardag, 30 grader i skuggan, vindstilla och bara för varmt för mig. Försökte varva gång och löpning de första 20km men när jag kollade på tiderna så såg jag att jag i princip skulle kunna gå lika snabbt. Så jag tog raska steg, drack ordentligt och snackade med andra gångare på vägen mot mål. Många som kollapsade under löpningen och det är inte kul när man har semester. Kom in på drygt 14.30 vilket blev high score för mig! (mitt tidigare highscore var 14.07 efter en kollaps i Kalmar)

Summa summarum så var det kul att vara med på en riktig Ironman och se uppståndelsen kring detta. Banan var riktigt fin och har man gjort sin backträning så får man en fet upplevelse!