Finn fem fel på Sydkustloppet

Så, en halvmara igen! Sprang min första för ca 25 år sen. Och vad har jag lärt mig sen dess? Ganska lite tydligen, gjorde minst 5 rejäla nybörjarmisstag, får se om du kan komma på vilka?

Sprang Sydkustloppet för ett par veckor sedan – årets första tävling och årets mest nostalgiska lopp för en person som är uppväxt på öster i Trelleborg (jag). Tog mig till starten via bussarna i trelleborg, fick stanna bussen på vägen eftersom jag var lite sen men busschaffören var hygglig och släppte på mig.

Ligger lite efter i träningen (i år också…) och tänkte bara springa lugnt och njuta av loppet och få ett fint långpass, och prata med folk från förr. En stabil plan, tyckte jag!

Mycket folk vid starten och för att slippa trängseln ställde jag mig långt fram. Folk bakom började snabbt springa om mig men jag ökade tempot för att inte släppa fram för många.

Kollade på klockan och låg 20s under mitt måltempo – hade planerat att springa första halvan på 4.30-tempo och sedan öka undan för undan in i mål. Lite för snabbt och jobbigt redan efter 5 km, skit i det, nu håller jag tempot!

Efter en mil började skoskaven kännas ganska rejält, dom nya skorna som jag ändå provsprungit lite i började kännas ordentligt. Hoppades att blåsorna inte skulle spricka innan mål, synd med blod på dom nya vita skorna. Försökte ändra steget för att avlasta tårna och började fantisera om att springa barfota. Hade varit tufft på grusvägarna men kanske på den avslutande asfalten?

Skosula

Såg några gamla kompisar från förr som stod och hejade men hade farten uppe så hann inte stanna och prata. Steget blev klart tyngre efter ca en mil när loppet gick ner på strandstigarna. Kände att jag inte var förberedd på detta och fick lägga på en extra puls för att inte bli omsprungen.

På slutet kom vi upp på asfalt igen och det blev lättare att springa. Kom om ett tiotal på dom sista kilometrarna men krafterna räckte knappt till en slutspurt.

Väl i mål tog jag en snabb banan och lite vatten, tog av mig skorna, konstaterade att min gamla Ipod inte gillat att sitta innanför tajtsen och nu var svettfylld. Den har inte startat sen dess…

Skyndade upp till den väntande bussen, trodde jag, utan ställde mig och liftade för att komma in till bilen i Trelleborg centrum. Det tog sin tid, Trelleborgare plockar inte upp liftande löpare i onödan, men sen fick jag lift (tack, Kent!).
Väl hemma tog jag ett varmt bad och en välbehövlig stretch! Funderade också på att nästa år ska jag träna mer och ta mig neråt i resultatlistan…

Nästa lopp blir kullamannen, får se hur många misstag jag får in där?