Förföljd, del 1 av 3 av Tobbe

Förföljd. Jag är förföljd. Förföljd av träning. Vart jag än kommer – och jag räknar mig själv som globetrotter – så ser jag möjligheter att träna. Varma hav, slingrande vägar, inbjudande stigar – världen är fylld av potentiella träningsrundor!
 
Ofta har jag tänkt till redan innan resan, kollat kartor och tagit med utrustning. Ofta är också själva syftet med resan att träna – ett så kallat träningsläger. Men de stunder som jag kanske ändå minns mest är de pass som bara ploppat upp, improviserade fysiska utmaningar, ibland utan riktiga prylar.
 
Här följer en trilogi av sådana minnen. Avsedda att läsas omedelbart efter varandra eller med en paus för reflektion emellan.
 
Ett. Ta till exempel en resa till västra Australien. Tanken var att bila, sola och titta på delfiner. Så blev det också, men på vägen dit mellanlandade vi i Singapore. Vägledd av min instinkt hade jag naturligtvis besökt både en välsorterad cykelbutik och en Asics-outlet modell finare. Så när planet lyfte för vidare färd till Perth så var tre nya saker med: En värstingcykelhjälm med egen väska. Superläckra triathlonskor (Ironman Western Australia limited edition). Och ett ännu lyckligare leende än förut.
 
Väl framme i WA så ledde det här snart till ett fantastiskt löppass i Geraldton. På toppen av de branter som där stupar ner i havet så sprang jag helt ensam i den ljumma skymningen, lätt i steget som aldrig förr, lysande i det gyllene sken. Självlysande alltså. Vilka coola skor!
 
Inpräntandet i minnet har säkert förstärkts i efterhand av att jag under passet var lyckligt ovetande om den samtidiga tsunamikatastrofen längre upp i norr. Det enda som jag då märkte var att tidvattnet 20 meter nedanför mig åkte jojo som aldrig förr. Aldrig kunde jag föreställa mig att miljontals människor samtidigt skulle få ett helt annat minne av samma tidpunkt. Tragiskt och hemskt.
 
Coooola dojor!