Snapphaneturen i Hässleholm! av Markus

Så var det dags för premiärtävlingen på mtb! Har aldrig varit med i en renodlad cykeltävling förut och var lite spänd på vad som skulle hända.
I både triathlon och multisport så brukar inte cyklingen vara så hetsig eftersom alla är mer utspridda över momenten men nu var det dags för masstart och rakt in i skogen!

Men det var lugnt.
Cyklister är tydligen också helt vanliga hyggliga människor med den stora skillnaden mot t ex mig, att dom är grymma på att cykla i skogen! Själv så kör jag och bromsar när det går för fort, väljer den minst gropiga vägen och undviker stora stenar. Här verkade folk göra precis tvärt om! Full fart ner, närmaste vägen jämt och ingen som slet i bromsarna. Efter hand som man blev mer van vid cykeln och märkte att jag faktiskt (!) inte trillade i varje kurva, så gick det också att dra på mer och med den nya farten så kom adrenalinen med. Klar skillnad mot triathlon!

Snapphaneturen ingår i Sydmtb cupen http://www.sydmtb.se som innehåller tävlingar i södra sverige från April till September. Tävlingarna är inte tokigt långa (längst i tävlingsklass) och har en motionsklass för dom som inte alltid cyklar. Tur det! Slingan var 36km och gick kors och tvärs i ett backigt landskap med lövskog. Många otroligt fina leder i skogen, ett downhillsparti, en bit på endurobana upp och ner i hålen och många precis lagom kluriga stigar. Tack och lov var det ett par korta sträckor på grusvägar och lite backar så att jag fick hämta hem lite placeringar. För i skogen fick jag pisk! Tydligen räcker det inte med ett mtbpass per får för att lära sig tekniken... Roligt också med lite mindre arrengemang är att det inte är så allvarligt och att dom flesta kör för att det är skoj.

Klart sugen på dom andra tävlingarna framöver, Bockaracet i Kristianstad går 29 september och 2 september går Bockstensturen, 10 mil med mycket vägar och bara lite teknisk terräng. Men det kan ju bli roligt ändå ;-)
Även om det är långt till nästa Snapphanetur så vet jag nu att det bara är 45min upp till nya cykelområden.
Caramba!


Ju fler ju bättre i backarna