Pernilla & Tobbe kör Rajden 2007 av Pernilla
 


Brr, dagen innan i U-sala bjuder på spöregn med tendens till blötsnö och det är kallt för två skåningar!!! Imorgon skall jag och Tobbe springa, orientera, kanota, mtb’a och orientera igen – vi hoppas på 5 h så blötsnö är inte önskvärt. Förutom spöregnet så verkar dock hela stan på G för tävlingen. På bussarna är det meterstora skyltar och i alla sportaffärer pratas det om Rajden. Wow, detta är större än vi trodde – kul!

På tävlingsdagens morgon skiner stolen och marken är torr, frystorkad för idag är det kallt. Till skillnad från en IronMan så startar vi lite senare, nämligen kl 1000 vilket ju är skönt. Tävlingen är förlagd till Ultuna, Sveriges Lantbruksuniversitet utanför UA vilket har underbar miljö utanför stan. Kanotmomentet är dessutom inte på sjö vilket ju känns bra iom att det kan vara mer skyddat för vinden (lite skillnad mot Hestra där vi kämpade mot vinden och strömmen – hela tiden!) Dessutom bjuder dagen på ickevind vilket vi ser fram mot under cyklingen som är ett av våra starkare moment.

Hoja på! Foto: Marianne & Rune Petterson


Pang, starten går och 250 lag (dam, herr och mix) ger sig ut på prologen, en backig löpsträcka på några km innan de olika lagen blir uppdelade på olika moment för att undvika kaos. Vi är nästan sist ut ur fållan men snart ligger vi tämligen långt fram och sticker direkt ut på vår första orientering. Den här gången har vi bestämt oss; det är järnet från mål till start! Redan efter ca 4 km har jag mjölksyra i låren. Detta lyckas jag hålla, i 5 h, intressant!

Orienteringen går i mycket backig skog och det går bra för vi prickar varenda kontroll (heder åt Tobbe). Ibland utnyttjar vi vår tolklina för att jämna ut mellan oss vilket fungerar bra. Snabbt kommer vi in sedan till växlingsområdet och eftersom vi är vana från triathlon så växlar vi snabbt för sakerna är i ordning. Bara någon minut senare så ger vi oss ut på kanoten., Detta är vi sämst på, att paddla kajak är en helt annan sak, men enl publiken gör vi de snyggaste i och urstigningarna och är välsynkade hela tiden. Vi lyckas också att inte plurra vilket några andra lag gjort (burr bland isflaken…)

Urlastning!
Foto: Marianne & Rune Petterson


Återigen uppe och byter nu om till cykelskor och packar ned löpskorna i säcken för det blir olika delmoment ute längs banan. Återigen en snabb växling, upptäcker att vi inte ätit särskilt mycket och druckit ännu mindre så vi trycker i oss en banan och har vätskesäck med. Ryggsäcken är laddad med gelé och en liten bar för att ta senare. Ser nu fram mot cyklingen. Börjar med rejäla backar inom området för att sedan bli stig och asfalt – här kopplar vi in linan och så formligen pumpar vi oss förbi många lag – att ligga på rulle är fantastiskt! )

Hittar alla kontrollerna (några i skog fylld med rötter, omöjligt att cykla så här springer vi) och kommer till TC nr 2, och på med löpskorna för att skogsorientera. Tar min första gele nu när vi varit ute några timmar och dricker lite sportdryck. Det är kallt, men våra fina TeamCreate kläder fungerar perfekt. Löparskorna är tack o lov torra för vi hade andra skor i kanoten (kan verkligen rekommenderas). Mina ben är fortfarande trötta, men känner mig allt piggare alltefter att timmarna går och vi börjar fundera på att vi nog klarar våra 5 h…

Tobbe i skogen!
Foto: Mark Harris


Åter till cykeln efter att ha sprungit i skogen ca 50 min och igen spikat kontrollerna (Tobbe är bra på detta) och slänger oss upp på cykeln för att ta ca 2 mil mtb orientering i skog. I skogen kopplar vi loss linan, som fungerat toppen (lite läskigt i nedförsbackarna, men fantastiskt på platten och uppför). Vi tar oss in mot Ultuna via Sunnersta och skogarna med underbara stigar som är ganska tungcyklade i.o.m regnet dagen innan. Hittar en fotograf i en korsning som får till några fina bilder (han tror först att vi är det ledande damlaget när jag stormar fram, men det var vi ju inte;))

Pernilla i skogen!
Foto: Mark Harris


Pumpar in i TC 1 igen och lägger cykeln, tar ny karta och på med löpskorna igen för att nu bara ta de sista 2 km av parkorientering. Kl är 4 h och 50 min när vi sticker ut och det är kallt ute, men vi är ju helt på G så det gör ingenting. Tar den sista lilla gelen, tar små små steg uppför backarna och så är vi äntligen i mål på 5 h och10 min ca!!!!!

Vi kom på just placering bland mixlagen vilket vi är himla nöjda med. Det är vår andra gemensamma multisporttävling, vi var ganska olikt tränade, kanot är inte vårt bästa men vi cyklade och sprang som gaseller, hittade kontrollerna som värsta orienterare och gav järnet hela tiden – klart godkänt och jäkla jäkla kul!!!!!!!!!