Rapport från TeamCreate Coasteering 2013

Den sista upplagan av Team Create Coasteering är körd! I extremt gynnsamma förhållanden (till arrangörernas förtret var det plusgrader, lugnt hav, torr mark och medvind) så startade ett vältränat fält i gryningen för att återsamlas vid målet i skymningen. För arrangörerna var det först huvudbry varför inte fler deltagare var på plats när incheckningen öppnade – hade de skrivit fel datum? De förra upplagorna var det ett myller av deltagare, medföljande och pannlampsstrålar så dags. Men de blev lugnade av att Karro och Peter, alltid i god tid och väl förberedda, var där. Och allteftersom droppade sedan även de andra in. Det var dock bara 13 som startade trots att de 25 åtråvärda startplatserna tog slut som smör i solsken snabbt efter att anmälan öppnade.

Deltagarna ställdes snabbt inför den första riktiga utmaningen, spurtpris från höjden, nerför sandbranten, ut i havet och upp till höjden igen. De flesta använde runt fyra minuter för den resan, men Oskar behövde bara hälften, och Pidde inte mycket mer. Efter den syrliga uppvärmningen behövde de tävlande sedan löpa hed och strand för att hitta kontroller i stormfällda skjul, under broar och längst ute på pirer. När det var dags för arrangörernas favoritkontroll, trädet i branten, var det hela nio löpare som samtidigt var där och svor över den där förbaskade banläggaren, kunde han aldrig lägga kontrollen vid rätt träd! På bästa åskådarplats i Kåseberga hamn stod arrangörerna och myste över de yra hönsen. Nytt för i år var dessutom ett lååångt spurtpris, ca 7 km sandstrandslöpning, som Johan tog hem efter på en dryg halvtimmes löpning. Ingen valde i år att simma någonstans, men alla utvecklade ändå en rejäl blöta med hjälp av ett högt tempo – årets upplaga hade betoning på fart, till skillnad mot tidigare upplagors navigation och äventyr. Hög fart och med flit inlagda ”turliga” moment gjorde att striden om pallplatserna i år blev mycket spännande – de tre i täten växlade positioner flera gånger och det var först under de sista kilometrarna och efter nästan fem timmars löpning som det avgjordes. Snabbast blev en revanschsugen hemmalöpare av manligt kön och med långa ben. Bästa dam blev första årets vinnare hemmahörande en bra bit från Skåne. Av de startande tog sig 85 procent i mål, vilket är mycket på en så krävande bana. Suveränt bra jobbat, alla! Oavsett tid och antal stämplingar är det alltid mycket väl godkänt att ta sig genom en sådan bana!

Väl i mål möttes löparna av det lilla sekretariatet och varm dryck, för att efter ombyte mingla på Cafe Kajen, där också prisutdelningen hölls. Och vilka priser! Klockor från Gul, Petzl pannlampa, Raidlight magsäck, Sealskinz, midjeväskor, mobilskydd, ryggsäck, för att nämna några. Priser för över sex laxar är inte dåligt på en sådan liten tävling. Men så var det ju Team Create som ordnade – som alltid med småskaliga och högkvalitativa skapelser. Nu är det dock tack och hej från Team Create Coasteering, detta var sista upplagan! Var dock inte oroliga – fler utmaningar följer, så träna på.

Resultat 2013:

 1. Krister 4.47.02
 2. Oskar 4.51.15
 3. Johan N 4.54.10
 4. Peter 5.04.19
 5. Kristina 5.13.59
 6. Pidde 5.38.28
 7. Anders 5.41.32
 8. Erik 6.13.55
 9. Laurent 6.13.55
 10. Liselotte 7.01.08
 11. Johan L 6.04.53
 12. Karro DNF
 13. Lotta DNF